Столицата Вашингтон гласува да стане 51-и щат на САЩ

Столицата Вашингтон гласува да стане 51-и щат на САЩ

© Reuters

Избирателите в американската столица масово одобриха във вторник предложение за референдум, на който да се гласува дали федерален окръг Колумбия да стане 51-ят щат.


За да се случи това обаче, трябва одобрението на Конгреса и включването на президента на САЩ.


Предложението на жителите на Вашингтон ще бъде връчено в първите дни след като Доналд Тръмп положи клетва като нов президент на 20 януари 2017 г. Властите обещават бързо да проведат референдума и посочват за пример прецедента с Тенеси, който през 1796 г. е влязъл в САЩ след референдум. Конгресът решава, че ще приеме федералната територия за щат, ако жителите ѝ одобрят конституция и обявят, че ще имат републиканска форма на управление.




Повече от 200 години федералният окръг е единствената територия на САЩ с подобен статут. Жителите ѝ обаче смятат, че не е справедливо да плащат данъци като всички щати, но да нямат свои представители в Конгреса, включително двама сенатори.


Статутът е определен в конституцията и идеята от самото начало е столицата да е на територия, която не принадлежи на никой щат, за да е независима в издръжката и защитата си. Поради това инициативата е за референдум, в който жилищните райони ще станат щат, докато федералният окръг ще се свие до територията на правителствените сгради, националните музеи и паметници.


Днес на територия от 177 кв. км живеят над 672 000 души, което е население, по-голямо от това на щатите Върмонт или Уайоминг. Жителите плащат по-голяма сума като федерални данъци в сравнение с 22 щата, припомня "Вашингтон пост".


Проблемът обаче е, че президентът и двете камари на Конгреса се контролират от Републиканската партия, докато в района, обхващащ Вашингтон, Джорджтаун и Александрия, демократите са два пъти повече от републиканците, което си пролича и на последните избори на 8 ноември. Това означава, че от евентуален 51-и щат на САЩ, традиционно гласуващ за Демократическата партия, ще бъдат излъчени един конгресмен и двама сенатори демократи, което ще влияе баланса на силите години наред.


Конгресменът републиканец Джейсън Чафец от щата Юта, който ръководи Комисията за надзор на реформата на управлението, каза тази година, че докато е председател на влиятелната комисия, Окръг Колумбия никога няма да стане щат.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: